Preparate antianemice pe baza de Fe






Anemia:

   Anemia poate fi definita drept o boala produsa de scaderea numarului de globule rosii sau incarcarea lor cu hemoglobina. Are ca efect micsorarea cantitatii de oxigen pe care o transporta singele la tesuturi, producind unele tulburari nespecifice, cum ar fi: paliditate, slabiciune generala, ameteli, dureri de cap, dificultati de concentrare, greata, lipsa poftei de mincare, tahicardie. In cazul in care cantitatea de hemoglobina functionala este redusa, atunci se poate spune ca se instaleaza anemia. Anemia care rezulta poate fi generata de deficienta de fier sau vitamine (anemie megaloblastica), de distrugerea prematura a celulelor rosii (anemie hemolitica) etc.
   Toate aceste tipuri de anemie pot fi grupate in functie de cauze si tratamentul prescris (pina in prezent au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele fiind calificate drept rare).
   Una din cele mai raspandite 4 boli din lume este anemia de fier, rezultata din insuficienta de fier in produsele alimentare. Conform datelor Organizatiei Mondiale de Sanatate pe anul 2000, se estimeaza ca in intreaga lume sufera de anemie circa 2 miliarde de oameni, iar numarul celor care au carenta de fier este mult mai mare. Nivelul de imbolnaviri intre copii in tarile in curs de dezvoltare ajunge de la 30 la 90%. In Romania, nivelul de imbolnaviri de anemie este mai mare de 65%. Dupa datele OMS, 30 % dintre femeile insarcinate au aceasta problema- anemia. Multi copii nascuti de femeile cu anemie de fier, sufera de astm bronsic. Fierul este partea componenta a multor fermenti si proteine ale organismului ia parte la sinteza AND-ului joaca un rol important in lupta sistemului imunitar cu bacteriile se virusii, ia parte la metabolismul colesterolului, adjuvant in detoxifierea substantelor otravitoare din ficat.
Deficitul de fier - cea mai raspandita cauza a anemiei, insa aceasta nu este singura problema care rezulta din cauza insuficientei fierului. Chiar un procent nesemnificativ de deficit de fier duce la oboseala, inrautatirea calitatilor(aptitudinilor ) la invatatura, slabirea sistemului imunitar, temperatura scazuta a organismului, sensibilitate la frig, pierderea fortei fizice si a rezistentei, micsorarea activitatii glandei tiroidiene. In cazul deficitului acut de fier, se inrautatesc tesuturile epiteliale, in special unghiile ( deformarea), tesuturile limbii, stomacului si altele.
Foarte mult sunt expusi riscului deficitului de fier copii in perioada de crestere rapida, copiii nou nascuti, baietii de 6-7 ani, fetitele in perioada juvenila, femeile in perioada de procreare, oamenii in varsta, bolnavii cu hemoragii cornice (hemoragii gastro-intestinale, menstruatii abundente), etc.


Cauze ale anemiei feriprive:

Printre cauzele care pot explica lipsa de fier din singe se numara:
n Alimentatia saraca in fier, care este mai accentuata la copii si femeile tinere. Copiii, care de regula beau mari cantitati de lapte si nu consuma alimente bogate in fier, precum si tinerele femei vegetariene, ce urmeaza diete la moda, sint cei mai expusi riscurilor lipsei de fier.
n Puseele de crestere. Copiii sub 3 ani de regula cresc foarte repede si pot avea dificultati in mentinerea cantitatii de fier de care are nevoie organismul.
n Sarcina. Femeile gravide sau cele care alapteaza au nevoie de mai mult fier. Ele vor trebui sa consume alimente bogate in fier sau sa ia suplimente de fier.
n Pierderile de singe. Acestea sint cauzele cele mai frecvente ale anemiei feriprive la adulti. Femeile in special pierd singe in fiecare luna (intr-o singura luna, femeile pierd o cantitate dubla de fier, in comparatie cu barbatii) donãri de sânge prea frecvente. Singerarile interne, la nivel de tub digestiv, ulcerul, colita ulceroasa sau administrarea de medicamente antiinflamatorii, de exemplu, ori aspirina pot genera singerari ale stomacului sau intestinului.
n Unele deficiente de absorbtie (steatoree idiopaticã sau alte sindroame de malabsorbþie),
n Intoleranta digestiva sau epuizarea depozitelor de fier (sângerãri cronice) sau a refuzului pacienþilor (copii, bolnavi psihici sau senili) de a ingera preparate de fier.


Semne ale anemiei:
   Unul dintre primele semne ale deficientei de fier este oboseala. Alte semne sint ametelile, durerile de cap, palpitatiile. Asa cum am amintit mai sus, persoanele cele mai expuse anemiei sint femeile si tinerele fete vegetariene.
   Dr. Mike Nelson, nutritionist la King’s College de la Universitatea din Londra, estimeaza ca circa 8 la suta din fetele si 10-20 la suta din femeile din Occident manifesta deficienta de fier. Primele, spune el, au aerul de a fi foarte sanatoase, dar viata lor cotidiana este afectata de deficienta de fier: capacitatea lor de concentrare este scazuta, lucru care se reflecta in rezultatele scolare.
   Talasemia si metabolismul fierului sunt in legatura stransa. Deficienta de fier si forma usoara de talasamie (talasemia minora ) sunt deseori confundate. Ambele sunt asociate cu o usoare anemia si diminuare marimii celulelor rosii. Pe de alta parte formele majore de talasemie produc exces de fier.
   Analizele de laborator sint, desigur, cele care permit diagnosticarea anemiei. Daca nivelul fierului este mic, se verifica si nivelul de feritina, o proteina care fixeaza fierul. In momentul in care si nivelul de feritina este scazut, se poate confirma diagnosticul de anemie.

Prevenire si tratament:
   Anemia feripriva, generata de o alimentatie saraca in fier, poate fi prevenita consumindu-se alimente bogate in fier: ficat de porc, rinichi, inima si ficat de vita, fructe de mare si peste, fructe uscate, nuci, legume cu frunze verzi, cum ar fi patrunjelul si broccoli, fasole, mazare, melasa, fulgi de ovaz. Aceste alimente, impreuna cu cele bogate in vitamina C, sustin absorbtia de fier. Este bine sa se stie ca anumite alimente pot bloca absorbtia fierului: piinea graham, ceaiul, zincul in cantitati excesive. Din acelasi motiv, nu se vor consuma ceai sau cafea in timpul mesei, deoarece taninii continuti de acestea vor reduce capacitatea de absorbtie a fierului.
   Pentru a mari capacitatea de absorbtie a fierului continut in alimente este necesar sa se consume la aceeasi masa putina carne si legume bogate in fier. Pentru a ajuta organismul sa poata absorbi mai bine fierul, se vor administra comprimate de vitamina C sau se vor consuma alimente bogate in aceasta vitamina, in acelasi timp cu cele bogate in fier.
   Tratamentul anemiei include imbunatatirea alimentatiei, consumul de mincaruri bogate in fier, suplimente de fier.
   Daca se vor lua comprimate de fier, este bine sa fie luate in timpul mesei. De asemenea, este bine ca ele sa fie luate in mod gradat: un comprimat pe zi, timp de 5 zile, apoi cite 2 comprimate pe zi, pina organismul se va obisnui cu aceasta cantitate.
   Persoanele care sufera de constipatie este bine sa mareasca cantitatea de fibre (cereale, varza de Bruxelles, mere, mazare tinara, fasole verde, morcovi, sfecla, mustar) si de apa.
   Mai importanta insa este prevenirea si depistarea precoce a bolii. Astfel, cel putin anual, este necesara efectuarea unor teste de rutina (hemograma, viteza de sedimentare a hematiilor, glicemie, probe renale si hepatice), a unei radioscopii pulmonare, a examenului ginecologic la femei si, la cel putin cinci ani, a unei colonoscopii.

Preparate pe baza de fier:
 Reactii adverse comune preparatelor enumerate mai jos: greata, colici abdominale, diaree, cefalee, senzatii de vertij, bufeuri de caldura.
Contraindicatii comune preparatelor ce urmeaza: hemocromatoza, hemoliza, alergii sau intoleranta la Fe, hemosideroza, anemii de diferite tipuri (saturnina,sideroacustica), talasemia.


FIER POLIMALTOZAT

dextriferronum

Compoziþie: Fiole conþinând fier polimaltozat 100 mg/2 ml, în formã de ferihidroxid polimaltozat în soluþie 5%.

Acþiune farmacoterapeuticã: Ajuns rapid în sângele din þesuturi, complexul se scindeazã în maltozã ºi hidroxid feric, ce se depozi-teazã ca feritinã în þesutul reticuloendotelial, în special în ficat, de unde ajunge în mãduva hematogenã a oaselor ºi este încorporat în hemoglobina reticulocitelor. Unul din avantajele administrãrii paren-terale a fierului feric îl constituie absenþa (raritatea) fenomenelor di-gestive nedorite, obiºnuite dupã tratamentul per os.

Indicaþii: În general anemiile microcitare hipocrome de diferite cauze (hemoragii, donãri de sânge prea frecvente, sarcinã, helmintiaze ) Se recomandã în special la persoanele cu vene greu accesibile sau sclerozate (copii, femei, bãtrâni).

Contraindicaþii:vezi contraindicatii generale

Posologie ºi mod de administrare: Doza totalã necesarã pentru corectarea anemiei într-un caz concret, se calculeazã din formula ur-mãtoare: greutatea corporalã în kg ´ deficitul de hemoglobinã (100% minus concentraþia actualã a Hb) ´ 0,66 / 50. Valoarea obþinutã se împarte la 2 ºi astfel se stabileºte numãrul de fiole necesare. Se injecteazã câte o fiolã la 2 zile sau câte 2 fiole de 2 ori pe sãptãmânã pânã la atingerea dozei totale calculate. Se recomandã determinarea nivelului Hb la interval de aproximativ 5 zile. Într-o singurã injecþie nu se va depãºi doza de 1/4 de fiolã la sugari sub 5 kg ºi 1/2 de fiolã la cei de 5-10 kg. Injectarea preparatului se face strict intramuscular în triunghiul supero-extern al cadranului fesier (în cvadriceps la sugari ºi copii mici), deplasând pielea înainte de a introduce acul, astfel încât dupã retragerea lui orificiul respectiv sã fie acoperit de piele intactã, evitând refularea soluþiei (injecþie “în z”).

Efecte secundare: Local se poate produce pigmentarea regiunii datoritã, probabil, formãrii unui precipitat ºi care dispare în câteva sãptãmâni.

Formã de prezentare: Cutii cu 5 fiole de 2 ml. Cutii cu 100 fiole de 2 ml.

Condiþii de pãstrare: La adãpost de cãldurã.

Producãtor: Sicomed


FERGLUROM

ferrosii gluconas

Prezentare farmaceuticã: Fiole a 5 ml soluþie buvabilã conþinând gluconat feros 100 mg sau 200 mg, corespunzãtor la 12 mg, respectiv 24 mg fier (cutie cu 25, respectiv 50 buc.).

Acþiune terapeuticã: Aport de fier într-o formã bine suportatã digestiv; corecteazã specific anemiile prin deficit de fier.

Indicaþii: Anemii feriprive (microcitare) posthemoragice, prin aclor-hidrie , secundare infecþiilor, infestãrii parazitare sau cancerului; anemii macrocitare tratate cu cianocobalaminã; stãri de sideropenie larvatã la copii în creºtere, fete tinere.

Mod de administrare: Adulþi: curativ 600-1 200 mg gluconat feros/zi (72-144 mg fier) pânã la normalizarea valorilor hemo-globinei sau timp îndelungat (sub controlul hemoglobinei), dacã bolnavul pierde sânge sau nevoile de fier sunt crescute; profilactic 100-300 mg gluconat feros/zi. Copii: 200-600 mg gluconat feros/zi; sugari: 150 mg/zi. Doza zilnicã se fracþioneazã în 3 prize, adminis-trate în afara meselor (dacã se produc fenomene de iritaþie gastricã, se administreazã la mese); tratamentul se începe cu doze mici, care se cresc, în câteva zile, pânã la doza necesarã. Eventual se asociazã cu acid ascorbic (vitamina C), pentru a creºte proporþia fierului absorbit.

Reacþii adverse: vezi reactii adverse comune.

Contraindicaþii:  anemia din intoxicaþia cu plumb, boli he-patice grave, gastrite severe, ulceraþii gastrice, varice esofagiene, colitã ulceroasã, sindrom de malabsorbþie intestinalã (se recomandã fier injectabil). Antiacidele pe bazã de aluminiu, magneziu, calciu ºi colestiramina micºoreazã absorþia fierului; fierul micºoreazã absorbþia tetraciclinelor (se admi-nistreazã la intervale de cel puþin 3 ore).

Producãtor: Biofarm S.A.


FERRETAB®, capsule

ferrosii fumaras + acidum folicum

Compoziþie: O capsulã conþine: Fe II-fumarat 154 mg (corespun-zãtor la 50 mg Fe activ); sare monosodicã a acidului folic 0,55 mg (corespunzãtor la 0,5 mg acid folic).

Mod de administrare: Ferretab comp. conþine drept componente principale Fe II-fumarat ºi acid folic. În sarcinã, necesitãþile de Fe ºi acid folic sunt crescute. De asemenea, ºi consumul de Fe este crescut. Produsul Ferretab comp. este indicat pentru menþinerea ºi readucerea în limite normale a concentraþiei sangvine de Fe ºi acid folic, precum ºi pentru prevenirea unor complicaþii ce pot interveni în timpul sarcinii, cum ar fi: scãderea numãrului de hematii (anemii de sarcinã), avorturi, sângerãri, distrofii fetale, prematuritate, care pot apãrea prin carenþa de Fe ºi acid folic.

Indicaþii: Ferretab comp. este indicat în prevenirea carenþei de Fe ºi acid folic în timpul sarcinii. Deoarece Fe este iritant gastric, se recomandã administrarea capsulelor cu o cantitate corespunzãtoare de lichide, fãrã a fi mestecate.

Dozare: Dacã medicul nu prescrie altfel, se recomandã urmãtoarele doze uzuale: întreþinere - 1 capsulã pe zi; anemii sau carenþe de acid folic: 2-3 capsule pe zi.

Contraindicaþii: Preparatul nu se foloseºte în: intoleranþa la acid folic, anemii pernicioase consecutive carenþei de vit. B12; anemii care nu se datoreazã carenþei de Fe sau de acid folic; alte anemii care nu sunt provocate de carenþa de Fe sau acid folic. Preparatul se recomandã în sarcinã ºi menopauzã.

Reacþii adverse: În general este bine tolerat. Rar pot apãrea feno-mene de intoleranþã digestivã (intoleranþã gastricã, crampe abdo-minale), vomã.

Interacþiuni medicamentoase: Deoarece absorbþia de Fe ºi acid folic este influenþatã de compoziþia chimicã a altor medicamente, la începutul terapiei cu Ferretab comp. medicul curant trebuie informat dacã pacientul urmeazã tratament cu alte medicamente, astfel: în tratamentul asociat cu Tetraciclinã, Ferretab comp. interacþioneazã cu aceasta ºi îi blocheazã absorbþia; antiacidele ºi colestiramina blocheazã absorbþia de Fe; diferite substanþe componente ale alimentelor pot diminua absorbþia de Fe ºi de aceea, se recomandã administrarea Ferretab comp. înainte de masã; acidul ascorbic potenþeazã absorbþia de Fe. Nu genereazã dependenþã. Alte recomandãri: Doza zilnicã de 1 mg sau mai mult de acid folic poate conduce, în cazul unei carenþe de vitamina B12, la ameliorarea tabloului sanguin, dar nu ºi la stoparea crizelor datorate sistemului nervos. De aceea, anemia pernicioasã trebuie rezolvatã înainte de utilizarea Ferretab comp. Vindecarea anemiilor cu Ferretab comp. se obþine la aproximativ 8-12 sãptãmâni, când se normalizeazã valorile Fe sanguin ºi hemogramã. Se recomandã controlul medical periodic pe toatã durata tratamentului. Se remarcã apariþia scaunelor negre datoritã Fe. Orice efect advers trebuie adus la cunoºtinþa medicului. Orice terapie asociatã cu Ferretab comp. se raporteazã medicului. A se respecta termenul de garanþie. A nu se lãsa la îndemâna copiilor.

Formã de prezentare: Cutii cu 30 ºi 100 capsule.

Producãtor: Lannacher Heilmittel


FERRO-GRADUMET

ferrosii sulfas

Prezentare farmaceuticã: Drajeuri retard conþinând sulfat feros anhidru 325 mg, corespunzãtor la 105 mg fier (cutie cu 30 buc.).

Acþiune terapeuticã ºi Indicaþii: Aceleaºi ca pentru Ferglurom (preparat românesc).

Mod de administrare: Oral, câte un drajeu o datã pe zi, înainte de masã.

Reacþii adverse ºi Contraindicaþii: Aceleaºi ca pentru Ferglurom; fenomenele nedorite gastro-intestinale - greaþã, vomã, diaree, constipaþie - sunt mai rare ºi adesea minore; nu se recomandã la copii sub 12 ani.

Producãtor: Galenika


FERRONAT

ferrosii fumaras

Prezentare farmaceuticã: Suspensie aromatizatã pentru uz oral, conþinând fumarat feros 3 g/100 ml (flacon cu 100 ml).

Acþiune terapeuticã: Aport de fier într-o formã bine suportatã digestiv, corecteazã specific anemiile feriprive; o linguriþã (5 ml) cuprinde 150 mg fumarat feros, respectiv 50 mg Fe2+.

indicaþii, Reacþii adverse, Contraindicaþii: Aceleaºi ca pentru Ferglurom (preparat românesc).

Mod de administrare: Oral, la adulþi, curativ, 2-4 linguriþe/zi (pe stomacul gol sau, în caz de iritaþie gastricã, la mese); profilactic, la gravide, o linguriþã/zi (la masã). La copii sub 3 ani-5 mg/kg corp ºi zi, 3-6 ani-1/2 din doza adultului; când sunt necesare doze mai mici decât o linguriþã se dilueazã cu sirop.

Producãtor: Galena Opava


FERRUM HAUSMANN, sirop

complex polimaltozat de hidroxid de fier (III)

Compoziþie: 1 ml de sirop conþine 10 mg fier sub formã de complex polimaltozat de hidroxid de fier (III).

Formã farmaceuticã: Sirop pentru uz oral.

Acþiune: Antianemicã.

Indicaþii: Tratamentul carenþei de fier ºi a anemiei feriprive (carenþã manifestã); profilaxia carenþei de fier în timpul sarcinii.

Posologie ºi mod de administrare:

    Carenþã manifestã de fier    Carenþã latentã de fier    Profilaxie
Copii pânã la 1 an    -5 ml/zi (25-50 mg fier)    -    -
Copii între 1-12 ani    5-10 ml/zi (50-100 mg fier)    5 ml/zi (25-50 mg fier)    -
Copii peste 12 ani, adulþi, mame care alãpteazã    10-30 ml/zi (100-300 mg fier)    5-10 ml/zi (50-100 mg fier)    -
Femei însãrcinate    20-30 ml/zi (200-300 mg fier)    10 ml/zi (100 mg fier)    5-10 ml/zi (50-100 mg fier)
Datoritã dozelor mici, aceste indicaþii pot fi tratate numai cu Ferrum Hausmann picãturi. Doza zilnicã poate fi administratã o singurã datã, în timpul mesei sau imediat dupã masã. Capacul flaconului ser-veºte pentru o administrare exactã a dozei. Doza ºi durata tratamentului depind de gradul carenþei de fier. În cazul carenþelor de fier manifeste (anemie feriprivã) tratamentul dureazã între 3-5 luni, pânã la normalizarea valorilor hemoglobinei. Dupã aceea tratamentul poate fi continuat câteva sãptãmâni cu doze corespunzãtoare celor descrise pentru carenþele latente de fier pânã la refacerea depozitelor de fier. În cazul carenþelor latente de fier tratamentul dureazã 1-2 luni. În cazul unor valori ale hemoglobinei mai mici de 90 g/l se pot utiliza preparatele parenterale de fier (ferrum Hausmann fiole i.m. sau Venofer fiole i.v. cu un efect mai rapid).

Contraindicaþii: vezi contraindicatii comune.

Precauþii: Informaþie pentru diabetici: 0,04 unitãþi de pâine/ml sirop. În cazul anemiilor datorate infecþiilor sau afecþiunilor maligne, fierul substituit este stocat în sistemul reticulo-endotelial, din care este mobilizat ºi utilizat numai dupã vindecarea afecþiunii primare.

Interacþiuni medicamentoase ºi alte tipuri de interacþiuni: Pânã în prezent nu au fost observate interacþiuni. Deoarece fierul este legat sub forma unui complex este puþin probabil sã aparã interacþiuni ionice cu componentele din alimente (fitinã, oxalaþi, tanin etc.) sau cu alte medicamente administrate concomitent (tetracicline, antiacide). Ferrum Hausmann sirop nu pãteazã dinþii. Testul haemocult (selectiv pentru hemoglobinã) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influenþat, de aceea tratamentul cu fier nu trebuie întrerupt.

Sarcinã ºi alãptare: Studiile de reproducere pe animale nu au arãtat cã ar exista riscuri pentru foetus. Studiile controlate la femeile însãrcinate dupã primul trimestru de sarcinã nu au arãtat nici un efect nedorit la mamã sau la nou-nãscut. Nu existã dovezi referitoare la existenþa vreunui risc în timpul primului trimestru de sarcinã ºi este puþin probabil sã aparã unele influenþe negative asupra fãtului. Laptele matern conþine în mod normal fier legat sub formã de lactoferinã. Nu se ºtie cât din fierul din complex trece în lapte. Este puþin probabil ca administrarea siropului Ferrum Hausmann sã cau-zeze efecte nedorite la copilul alãptat. În timpul sarcinii ºi alãptãrii se poate administra Ferrum Hausmann sirop, la recomandarea medicului.

Efecte asupra capacitãþii de a conduce autovehicule: Nu existã.

Efecte secundare: Ocazional, pot apãrea iritaþii gastrice, senzaþie de plenitudine gastricã, presiune în regiunea epigastricã.

Supradozare: În caz de supradozare nu au fost raportate cazuri de intoxicare pânã în prezent.

Proprietãþi farmacodinamice: Miezul polinuclear de hidroxid de fier (III) este înconjurat la suprafaþã de molecule de polimaltozã legatã non-covalent formând un complex cu o masã molecularã de ~ 50 kD, care difuzeazã prin membrana intestinalã într-un timp de 40 ori mai mic decât molecula de Fier (II) ´ 6 H2O. Complexul este stabil ºi nu elibereazã fier ionic în condiþii fiziologice. În miezul polinuclear fierul este legat prin legãturi asemãnãtoare cu cele fiziologice din feritinã. Datoritã acestei asemãnãri numai fierul trivalent din acest complex este absorbit printr-un proces activ. Datoritã existenþei unui schimb competitiv pentru ligand, orice proteinã fixatoare de fier din sucul gastrointestinal ºi de pe suprafaþa epiteliului poate fixa fierul trivalent. Fierul absorbit este depozitat în special în ficat, legat de feritinã. Ulterior este încorporat în hemoglobinã la nivelul mãduvei osoase. Complexul de hidroxid de fier trivalent polimaltozat nu are proprietãþi oxidante aºa cum au sãrurile divalente de fier. Susceptibilitatea lipoproteinelor (VLDL ºi LDL) la oxidare este redusã.

Proprietãþi farmacocinetice: Studiile cu izotopi radioactivi (55Fe ºi 59 Fe) au arãtat cã absorbþia fierului mãsuratã via hemoglobina din eritrocite este invers proporþionalã cu doza administratã (cu cât doza este mai mare, cu atât absorbþia este mai micã). Statistic existã o corelaþie negativã între gradul carenþei de fier ºi cantitatea de fier absorbitã (cu cât este mai mare deficitul de fier, cu atât este mai mare absorbþia). Cea mai bunã absorbþie a fierului are loc în duoden ºi jejun. Fierul neabsorbit este excretat prin fecale. Excreþia prin exfolierea celulelor epiteliale din tractul gastrointestinal ºi ale pielii, precum ºi prin perspiraþie, bilã ºi urinã se face în cantitate de cca 1 mg fier pe zi. La femei trebuie luate în considerare ºi pierderile de fier la menstruaþie.

Date de siguranþã preclinicã: În studii pe ºoareci albi ºi ºobolani nu s-a detectat DL50 pentru doze orale £ 2 000 mg fier/kg corp.
Lista excipienþilor: Sorbitol 70%, apã distilatã, zaharozã, etanol 96%, arome, metilhidroxibenzoat de sodiu, propilhidroxibenzoat de sodiu, hidroxid de sodiu.

Incompatibilitãþi: Nu se cunosc pânã în prezent.
Termen de valabilitate: 5 ani.

Conservare: Ferit de luminã, la temperatura camerei (<25C).

Instrucþiuni de folosire: Ferrum Hausmann sirop poate fi adminis-trat cu sucuri de fructe sau odatã cu alimentarea prin biberon. O uºoarã coloraþie nu afecteazã nici gustul, nici eficacitatea.

Formã de prezentare: Flacon cu 150 ml.

Producãtor: Vifor


FER - SOL®, soluþie internã

ferricholinatum

Compoziþie: Fiecare 1 ml conþine citrat de fier colinã 200 mg (24 mg Fe elementar).

Acþiune terapeuticã: Antianemic prin aport de fier. Fierul, prezent în Fer-Sol sub forma chelatã este mai puþin astringent, mai solubil în sucurile digestive, mai bine absorbit ºi mai puþin iritant pentru trac-tul digestiv. De asemenea, fiind o sare a acidului citric, nu necesitã aport suplimentar de vitamina C pentru fixare. Fer - Sol este foarte bine tolerat de bolnavi. Fer - Sol se poate administra din prima zi de viaþã.

Indicaþii: Profilaxia ºi tratamentul anemiilor feriprive.

Reacþii adverse: Tulburãri gastrointestinale uºoare ºi tranzitorii.

Mod de administrare: Copii: sub 2 ani 5 picãturi de 3 ori pe zi; 2-6 ani 10 picãturi de 3 ori pe zi; 6 -10 ani 15 picãturi de 3 ori pe zi.

Interacþiuni medicamentoase: Fierul scade absorbþia tetraciclinelor. Absorbþia digestivã este redusã de: cimetidinã, antiacide, cofeinã, fiind necesar un interval de 2 - 3 ore între administrarea Fer-Sol-ului ºi a acestora.

Formã de prezentare: Flacon de 15 ml + pipetã.

Producãtor: E.I.P.I.C.O.


GLUCONAT FEROS 300 mg, comprimate

ferii gluconas

Prezentare farmaceuticã: Comprimate filmate ce conþin 300 mg gluconat feros echivalent a 35 mg Fe2+.

Acþiune terapeuticã: Corecteazã specific anemiile feriprive.

Indicaþii: Profilaxia anemiilor macrocitare tratate cu ciancobalaminã.

Mod de administrare: Copii peste 7 ani: 1-2 comprimate pe zi dupã mesele principale administrate în 2 prize zilnice. Adulþi: 2´2 comprimate pe zi, dupã mesele principale, pânã la normalizarea valorilor hemo-globinei sau timp îndelungat (sub controlul hemoglobinei) dacã bolnavul pierde sânge. Tratamentul se începe cu dozele minime, care se cresc în câteva zile pânã la doza necesarã. Se recomandã asocierea cu Vitamina C pentru a optimiza absorbþia fierului.

Reacþii adverse:  Apar la doze mari ºi dispar pe parcursul adminis-trãrii sau la diminuarea dozelor.

Contraindicaþii:Gastrite severe, ulceraþii gastrice, varice esofagiene, colitã ulceroasã. Antiacidele pe bazã de aluminiu, magneziu, calciu micºoreazã absorbþia fierului; fierul micºoreazã absorbþia tetraciclinelor (se administreazã la intervale de minim 3 ore).

Producãtor: Stanley


GLUTAMAT FEROS

ferrosii glutamas

Prezentare farmaceuticã: Fiole a 5 ml ºi 10 ml soluþie buvabilã conþinând glutamat feros 100 mg ºi 200 mg, corespunzãtor la 21- 22 mg, respectiv 43 mg fier (cutie cu 10 sau 100 buc.).

Acþiune terapeuticã, Indicaþii, Reacþii adverse ºi Contraindicaþii: Aceleaºi ca pentru Ferglurom (respectiv Glubifer).

Mod de administrare: Curativ, la adulþi, doze cuprinse între 3 fiole a 100 mg ºi 3 fiole a 200 mg zilnic; la copii, 1-2 fiole a 100 mg zilnic. Tratamentul se începe cu doze mici, care se cresc progresiv; se administreazã pe stomacul gol sau la mese (dacã survin fenomene de iritaþie digestivã), continuând pânã la normalizarea valorilor hemoglobinei, sau timp îndelungat (dacã bolnavul pierde sânge sau nevoile de fier sunt crescute); se asociazã eventual acid ascorbic (creºte absorbþia fierului). Pentru profilaxie se recomandã câte o fiolã a 100 mg, o datã pe zi.

Producãtor: Biofarm S.A.


JECTOFER

iron sorbitex

Prezentare farmaceuticã: Fiole a 2 ml conþinând 100 mg fier elementar/ml, sub formã de complex de fier (III) (ambalaje cu 10 fiole).

Acþiune terapeuticã: Antianemic, activ în terapia parenteralã a anemiilor feriprive.

Indicaþii: la bolnavii cu steatoree idiopaticã sau cu disfuncþii în absorbþia intestinalã.

Mod de administrare: Dupã aviz medical. Se administreazã parenteral la pacienþii la care tipul de anemie a fost stabilit (ºi numai în cazurile la care produsele pe bazã de fier nu se pot administra sub formã oralã). Doze uzuale: la adulþi cu o greutate medie de 70 kg se administreazã o dozã unicã de 100 mg/24 de ore (1,5 mg fier/kg corp).

Reacþii adverse: Produs bine tolerat. Fenomene secundare nu se specificã.

Contraindicaþii: Insuficienþã hepaticã ºi renalã gravã, anemii neferiprive, sensibilitatea la compuºii de fier, deficienþe în acid folic, anemie hipoplasticã,infecþii ale traiectului genito-urinar. Nu se administreazã ca profilactic.

Producãtor: Eczacibasi Ilac


MALTOFER FOL, comprimate

combinaþii

Compoziþie: Fiecare comprimat conþine: Fier (III) sub formã de complex de hidroxid de fier (III)-polimaltozat 100 mg; acid folic 0,35 mg.

Forma farmaceuticã: Comprimate pentru administrare oralã.

Acþiune:  Antianemic.

Indicaþii: Tratamentul carenþei latente de fier ºi a anemiei feriprive (carenþã de fier manifestã), precum ºi profilaxia carenþei de fier ºi acid folic înainte, în timpul sarcinii ºi dupã sarcinã (alãptare).

Posologie ºi mod de administrare: Tratamentul anemiei feriprive: 1 comprimat de douã-trei ori pe zi pânã la normalizarea valorilor hemoglobinei. Dupã aceea, tratamentul poate fi continuat cu un comprimat pe zi cel puþin pe durata sarcinii, pentru a reface depozitele de fier. Tratamentul carenþei latente de fier ºi prevenirea carenþei de fier ºi acid folic: 1 comprimat pe zi. Doza zilnicã poate fi administratã o singurã datã. Comprimatele de Maltofer Fol pot fi mestecate sau înghiþite întregi ºi pot fi luate în timpul mesei sau imediat dupã masã. În cazul unor valori ale hemoglobinei mai mici de 90 g/l se pot utiliza preparatele parenterale de fier (Ferrum Hausmann fiole i.m., Venofer fiole i.v.) cu un efect rapid.

Contraindicaþii: vezi contraindicatii comune.

Precauþii speciale: Informaþie pentru diabetici: 0,04 unitãþi de pâine/comprimat. În cazul anemiilor datorate infecþiilor sau afecþiunilor maligne, fierul substituit este stocat în sistemul reticulo-endotelial, din care este mobilizat ºi utilizat numai dupã vindecarea afecþiunii primare.

Interacþiuni medicamentoase ºi alte tipuri de interacþiuni: Pânã în prezent nu au fost observate interacþiuni. Deoarece fierul este legat sub forma unui complex este puþin probabil sã aparã interacþiuni ionice cu componentele din alimente (fitinã, oxalaþi, tanin etc.) sau cu alte medicamente administrate concomitent (tetracicline, antiacide). Maltofer Fol comprimate nu pãteazã dinþii. Testul haemocult (selectiv pentru hemoglobinã) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influenþat, de aceea tratamentul cu fier nu trebuie întrerupt.

Sarcinã ºi alãptare: Studiile de reproducere pe animale nu au prezentat nici un risc fetal. Studiile controlate la femeile însãrcinate dupã primul trimestru de sarcinã nu au arãtat nici un efect nedorit la mamã sau la nou-nãscut. Nu existã dovezi referitoare la existenþa vreunui risc în timpul primul trimestru de sarcinã ºi este puþin probabil sã aparã unele influenþe negative asupra fãtului. Laptele matern conþine în mod normal fier legat sub formã de lactoferinã. Nu se ºtie cât din fierul din complex trece în lapte. Administrarea comprimatelor de Maltofer Fol este puþin probabil sã cauzeze efecte nedorite la copilul alãptat. În timpul sarcinii ºi alãptãrii se poate administra Maltofer Fol comprimate, la recomandarea medicului.

Efecte asupra capacitãþii de a conduce autovehicule: Nu existã.

Efecte secundare: Ocazional, pot apãrea iritaþii gastrointestinale: senzaþie de plenitudine gastricã, presiune în regiunea epigastricã.

Proprietãþi farmacodinamice: Miezul polinuclear de hidroxid de fier (III) este înconjurat la suprafaþã de molecule de polimaltozã legatã non-covalent formând un complex cu o masã molecularã de cca 50 kD, care difuzeazã prin membrana intestinalã într-un timp de 40 ori mai mic decât  molecula de Fier (II) x 6 H2O. Complexul este stabil ºi nu elibereazã fier ionic în condiþii fiziologice. În miezul polinuclear fierul este legat prin legãturi asemãnãtoare cu cele fiziologice din feritinã. Datoritã acestei asemãnãri numai fierul trivalent din acest complex este absorbit printr-un proces activ. Datoritã existenþei unui schimb competitiv pentru ligand, orice proteinã fixatoare de fier din sucul gastrointestinal ºi de pe suprafaþa epiteliului poate fixa fierul trivalent. Fierul absorbit este depozitat în special în ficat, legat de feritinã. Ulterior este încorporat în hemoglobinã la nivelul mãduvei osoase. Complexul de hidroxid de fier trivalent polimaltozat nu are proprietãþi oxidante aºa cum au sãrurile divalente de fier. Susceptibilitatea lipoproteinelor (VLDL ºi LDL) la oxidare este redusã.

Proprietãþi farmacocinetice: Studiile cu izotopi radioactivi (55Fe ºi 59 Fe) au arãtat cã absorbþia fierului mãsuratã prin nivelul de hemoglobinã din eritrocite este invers proprrþionalã cu doza administratã (cu cât doza este mai mare, cu atât absorbþia este mai micã). Statistic existã o corelaþie negativã între gradul carenþei de fier ºi cantitatea de fier absorbitã (cu cât este mai mare deficitul de fier, cu atât este mai mare absorbþia). Cea mai bunã absorbþie a fierului are loc în duoden ºi jejun. Fierul neabsorbit este excretat prin fecale. Excreþia prin exfolierea celulelor epiteliale din tractul gastrointestinal ºi ale pielii, precum ºi prin transpiraþie, bilã ºi urinã se face în cantitate de cca 1 mg fier pe zi. La femei trebuie luate în considerare ºi pierderile de fier la menstruaþie. Acidul folic este absorbit, în principal în intestinul subþire, în particular în duoden ºi jejun. Cele mai mari concentraþii sanguine se ating în 30-60 minute. Dupã administrarea unei doze de 0,35 mg absorbþia este de cca 80%. Acidul folic este metabolizat în celulele intestinale ºi hepatice. Aceºti folaþi, legaþi de proteine, sunt distribuiþi, apoi, în toate organele. Eliminarea are loc, în principal pe cale renalã, ºi prin tractul digestiv. 

Date de siguranþã preclinicã: În studii pe ºoareci albi ºi ºobolani nu s-a detectat DL50 pentru doze orale < 2 000 mg fier/kg corp.
Lista excipienþilor: Dextraþi, polietilenglicol 6 000, talc, aspartam ºi aromã de ciocolatã.

Incompatibilitãþi: Nu se cunosc pânã în prezent.
Termen de valabilitate: 5 ani.
Conservare: Ferit de luminã, la temperatura camerei (<25C).

Producãtor: Vifor


MULTIBIONTA® JUNIOR, tablete efervescente

combinaþii

Compoziþie: 1 tabletã efervescentã conþine: 12,0 mg vitamina E; 75,0 mg vitamina C; 1,4 mg vitamina B1; 1,5 mg vitamina B2; 1,8 mg vitamina B6; acid folic 0,15 mg; calciu 150,0 mg sub formã de carbonat de calciu (8,3%); fier 3,0 mg sub formã de lactat de fier (II) (0,33%); magneziu 50,0 mg sub formã de carbonat de magneziu (4,6%). Excipienþi: Mediu acidifiant - acid citric, carbonat de sodiu, îndulcitor sintetic - Ciclamat ºi Zaharinã, aromã.
Atenþie! Carbohidraþi: - valoare neglijabilã (0,1 g). Nu conþine zahãr! Este indicat diabeticilor. Calorii: O tabletã efervescentã conþine numai 0,5 kcal.

Mod de administrare: În general 1 tabletã efervescentã/zi. Tableta efervescentã se va dizolva într-un pahar cu apã (150 ml).

Condiþii de pãstrare: A se pãstra tubul bine închis ºi la loc uscat.

Formã de prezentare: Tuburi a 20 de tablete efervescente.

Producãtor: Merck KGaA


RESOFERON

ferrum sulfuricum siccum

Compoziþie: Fiecare tabletã conþine: Fe sulfuric sicc. 125 mg (echivalent cu 37 mg Fe2+); acid succinic 185 mg.

Formã de prezentare: Flacoane cu 50 de drajeuri.

Acþiune terapeuticã: Antianemic.

Farmacodinamicã, Farmacocineticã: Resoferon-ul este un preparat oral ce conþine douã componente (Fe ºi acid succinic). Tableta de Resoferon are 2 zone diferite: fierul, sub formã de sulfat feros uºor absorbabil, care se gãseºte în centru, ºi acidul succinic, în stratul înconjurãtor. În tractul gastrointestinal se elibereazã mai întâi acidul succinic, care determinã creºterea cu 30% a capacitãþii mucoasei de absorbþie a fierului eliberat ulterior din miezul tabletei. Resoferon-ul este, astfel, foarte eficient, fiind indicat nu numai în deficitul de fier, dar ºi în cazurile care necesitã cantitãþi crescute de fier (copii în cursul perioadei de creºtere rapidã, sarcinã, lãuzie ºi alãptare). Deficitul de fier - care apare în formã latentã sau manifestã - poate fi urmare a hemoragiilor, a unui aport insuficient de fier, a absorbþiei deficitare datoritã anumitor afecþiuni gastrointestinale sau la vârstnici. Deficitul manifest de fier este marcat de prezenþa anemiei prin producþia insuficientã de hemoglobinã. Deficitul latent de fier, premergãtor anemiei, se caracterizeazã prin scãderea apetitului, slãbiciune, cefalee, palpitaþii, astenie, insomnii, tulburãri de afectivitate, unghii fragile ºi alte variate simptome nespecifice.

Indicaþii: absorbtia scãzute de fier, parazitoze, dupã intervenþii gastrice  intestinale

Contraindicaþii:vezi contraindicatii comune.

Reacþii adverse: Nu dã reacþii adverse, uneori este posibilã închiderea la culoare a fecalelor, fapt lipsit de importanþã clinicã.

Dozare: Tabletele trebuie administrate în timpul meselor. Adulþi, adolescenþi: pentru profilaxia ºi tratamentul deficitului latent de fier sau ale anemiei feriprive uºoare: 1 tabletã, de 3 ori pe zi; pentru tratamentul anemiei feriprive uºoare: 2 tablete, de 3 ori pe zi. Copii între 2-5 ani: 1 tabletã, o datã sau de 2 ori pe zi, în funcþie de greutatea corporalã a copilului. Copii între 5-12 ani: 1 tabletã, de 2-3 ori pe zi. Dupã dispariþia anemiei sau a semnelor ºi simptomelor deficitului latent de fier, tratamentul trebuie continuat încã 1-3 luni, pentru refacerea rezervelor de fier ale pacientului.

Producãtor: Novartis


SIROFER®, sirop

combinaþii

Compoziþie: Siropul conþine gluconat feros 4,6 g, excipienþi pânã la 100 g.

Acþiune terapeuticã: Aport de fier sub formã de Fe cu rol în corectarea anemiilor feriprive.

Indicaþii: în tulburãri ale circulaþiei Fe în organism.

Contraindicaþii:Anemia din intoxicaþia cu plumb, gastrite severe, ulceraþii, varice esofagiene, colitã, ulcer, sindrom de malabsorbþie intestinalã.

Reacþii adverse:Atentie la pacienþii cu intoleranþã la fructozã.

Mod de administrare: Se administreazã per os cu linguriþa dupã mesele principale ºtiind cã 1 linguriþã a 5 ml = 35 mg Fe2+. Poate fi administrat ca atare sau dupã diluare cu apã sau cu apã mineralã. Doza uzualã copii pânã la 5 kg: 25 mg (5 mg/kg corp=3,5 ml); copii între 5-10 kg: 50 mg=7 ml; adulþi: 100 mg=15 ml.
Formã de prezentare: Flacoane cu 100 g sirop.

Producãtor: Armedica S.A. Târgu-Mureº


SORBIFER DURULES

sulfat feros + acid ascorbic

Prezentare farmaceuticã: Comprimate filmate conþinând 320 mg sulfat feros anhidru (corespunzãtor la 100 mg Fe) ºi 60 mg acid ascorbic

Acþiune terapeuticã: Eliberarea continuã a ionilor de fier asiguratã de înveliºul filmat al tabletelor. În timpul pasajului prin tractul gastrointestinal, eliberarea continuã a ionilor de fier din matricea poroasã dureazã aproximativ 6 ore. Prin administrarea comprimatelor filmate de Sorbifer Durules care asigurã o eliberare gradualã a Fe se evitã iritaþia mucoasei gastrice care apare în mod obiºnuit la concentraþii locale crescute de fier.

Indicaþii: Tratament profilactic ºi al deficitelor prelatente de fier, terapia deficitelor latente ºi manifeste de fier (anemii prin carenþã de fier).

Mod de administare: Adulþi ºi adolescenþi peste vârsta de 12 ani: 1 comprimat de 2 ori pe zi, inghiþit cu puþinã apã, cu 30 min înainte de masã. Dozele pot fi reduse la 1 comprimat pe zi dacã apar efecte adverse. Pe durata primelor 6 luni de sarcinã se administreazã 1 comprimat pe zi, iar in ultimul trimestru ca ºi in perioada de alãptare este recomandatã doza de 1 comprimat de 2 ori pe zi. Durata tratamentului trebuie individualizatã în funcþie de rezultatele examenelor de laborator care controleazã metabolismul fierului. Administrarea nu trebuie întreruptã dupã normalizarea valorilor hemoglobinei, ci trebuie continuatã pânã la saturarea depozitelor de fier (aproximativ 2 luni). În deficienþele manifeste de fier durata terapiei trebuie sã fie de 3 - 6 luni.

Efecte secundare: Nu se recomandã la copiii sub 12 ani.

Interacþiuni medicamentoase: Trebuie evitatã asocierea cu tetracicline, D-penicilaminã ºi cu antiacidele care conþin aluminiu, magneziu sau saruri de calciu (este redusã absorbþia fierului).

Contraindicaþii: Anemia din intoxicaþia cu plumb, boli hepatice grave,  gastrite severe, ulceraþii gastrice, varice esofagiene, olitã ulceroasã, sindrom de malabsorbþie intestinalã (se recomandã fier injectabil).

Producãtor: EGIS


TARDYFERON - FOL®

combinaþii (ferrosi sulfas sesquihydricus, acidum folicum)

Formã de prezentare: Drajeuri (cu depozit) 30, 100 ºi 5 x 100 (ambalaj rezervat spitalelor).

Producãtor: Pierre Fabre


TARDYFERON®

ferrosi sulfas sesquihydricus

Compoziþie: 1 drajeu conþine L 80 g sulfat feros cristalizat cu 6 H2O. Excipienþi: Mucoproteozã, color: E127 (eritrozinã) excipiens pro compresso obducto.

Formã de prezentare: Drajeuri (cu depozit) 30, 100 ºi 5 x 100 (ambalaj rezervat spitalelor).

Producãtor: Pierre Fabre



VENOFER®, fiole

fier sucrozat

Compoziþie: O fiolã de 5 ml conþine 100 mg fier sub formã de complex de hidroxid de fier (III) - sucrozat (corespunzãtor 2% g/v).
Formã farmaceuticã: Soluþie sterilã pentru uz intravenos.
Acþiune: Antianemic.

Indicaþii: Venofer este indicat pentru tratamentul parenteral al carenþei de fier, în cazurile în care se impune o suplimentare rapidã ºi eficientã, iar preparatele orale cu fier nu sunt eficiente (malabsorbþie, intoleranþã, lipsa complianþei). Stãrile carenþiale feriprive prevenite ºi tratate cu succes cu Venofer includ: carenþa funcþionalã de fier din timpul tratamentului cu eritropoietinã, anemia renalã, anemia pre- ºi postoperatorie,  carenþa de fier a pacienþilor cu artritã reumatoidã .

Formã de prezentare: Cutie cu 5 fiole.

Producãtor: Vifor


GLUBIFER, drajeuri, comprimate filmate

ferrosii glutamas

Compoziþie: Drajeuri conþinând 100 mg glutamat feros; comprimate filmate conþinând 100 mg glutamat feros.
Acþiune terapeuticã: Complexul fero-glutamic acþioneazã prin cele douã componente în care este scindat în intestin: fierul feros ionizat, pus lent în libertate, se reabsoarbe în duoden ºi jejun; ajungând în sânge serveºte la corectarea deficitului de fier circulant sau tisular, necesar pentru eritropoiezã, la sinteza hemoglobinei, a mioglobinei ºi a hemenzimelor; acidul glutamic intervine în metabolismul glucidic ºi protidic cerebral, cu repercusiuni asupra troficitãþii sistemului nervos central.

Farmacocineticã: Administrat oral se absoarbe în proporþie micã, 5-7% la adultul sãnãtos ºi în proporþie mai mare, 12-40% la bolnavii cu deficit de fier. În plasmã se leagã de transferinã ºi este cedat mãduvei hematopoietice. Fierul se eliminã din organism în cantitãþi foarte mici, excepþie fãcând sarcina ºi alãptarea.

Indicaþii: anemii din sindroame toxice infecþioase; anemii helmintiazice; sindromul Plummer-Wilson; anemii consecutive rezecþiei gastrice. În perioada de convalescenþã dupã intervenþii chirurgicale ºi boli consumptive.

Dozare ºi mod de administrare: Glubiferul se administreazã pe stomacul gol sau în timpul meselor (dacã apar fenomene de iritaþie digestivã) astfel: Adulþi: 3-6 drajeuri (comprimate filmate)/zi; Copii: 1-2 drajeuri (comprimate filmate)/zi. Tratamentul se începe cu doze mici care se cresc progresiv, pânã la normalizarea valorilor hemo-globinei. Pentru profilaxie se administreazã 1 drajeu (comprimat filmat)/zi.

Contraindicaþii: Anemie din intoxicaþia cu plumb, boli hepatice grave; gastrite severe, varice esofa-giene, sindrom de malabsorbþie intestinalã (se recomandã fier injectabil).

Precauþii: Prudenþã în ulceraþii gastrice, colitã ulceroasã, enterite.
Reacþii adverse: vezi reactii adverse comune.
Sarcinã ºi alãptare: Se va administra respectându-se dozajul de mai sus.

Interacþiuni medicamentoase: La administrarea concomitentã de Glubifer ºi: acid ascorbic (vitamina C), absorbþia intestinalã a fierului este crescutã; antiacide pe bazã de aluminiu, magneziu, calciu ºi colestiramina scade absorbþia fierului; tetracicline, efectul acestora este diminuat de cãtre fier.

Supradozare: Simptome: intoxicaþia acutã apare mai ales la copii care au confundat drajeurile cu bomboanele. Se manifestã prin iritarea mucoasei gastrointestinale (vomã, diaree sangvinolentã) ºi prin efecte sistemice toxice (ºoc, dispnee, letargie, leziuni hepatice, acidozã metabolicã ºi comã). Intoxicaþia cronicã se manifestã prin hemocromatozã - cirozã hepaticã, fibrozã pancreaticã, diabet, colorarea în brun a pielii. Tratament: intoxicaþia acutã - spãlãturã gastricã cu bicarbonat de sodiu, administrarea antidotului specific deferoxamina (desferal); intoxicaþia cronicã - sângerãri repetate, 500 ml sãptãmânal.

Formã de prezentare: Cutii conþinând 5 blistere a câte 20 drajeuri. Cutii conþinând 5 blistere a câte 10 comprimate filmate.
Condiþii de pãstrare: Se pãstreazã în locuri uscate (15-25C), ferit de luminã, în ambalaj original. A nu se lãsa la îndemâna copiilor!
Termen de valabilitate: 3 ani.

Producãtor: Terapia


SUPLIMENT BIOLOGIC ACTIV BIOFIER

COMPONENTELE DE BAZA:
Ø Fier acidolactic - 3,7 %
Ø Glucoza - 91,599984 %
Ø Acid folic - 0,000016 %
Ø Vitamina C - 4,7%
CALITATILE DE BAZA ALE PRODUSULUI:
v Fierul joaca un rol important in procesul de metabolism, extrem de important pentru hrana celulelor epiteliale, in special pentru hrana unghiilor, parului si tunicii mucoase.
v In eritrocit se contine hemoglobina. Continutul de fier in hemoglobina este de 60% din greutatea generala totala a fierului din organism
v Fierul tisular ce contine in general in hemoglobina musculara si in alti fermenti.
v Fierul plasmatic si fierul de circulatie face parte din procesul de hematopoeza, infaptuit de maduva osoasa.
v Biofierul Corporatiei TIANSHI provine din acid lactic feros saturat, se dizolva usor in apa, nu are miros, are gustul ruginei feroase, nu irita intestinal, stomacul si se asimileaza usor.
MOD DE UTILIZARE:
 In cazul glomerulonefritei (imbolnavirea rinichilor). In acest caz are loc hemoragia impreuna cu udul.
 Gastrite atrofice; la bolnavii care au suferit rezectie gastrica( scaderea asimilarii fierului), enteritei cronice, pancreatitei, colecistitei, diareei.
 Ca supliment de hrana pentru copii prematuri si copii hraniti artificial
 In cazul eforturilor fizice si pentru sportivi, care se ocupa de tipurile de sport musculos
 In cazul moleselii, fricii, ametelii, insomniei, pierderea poftei de mancare.
 In cazul scaderii vederii la copii, care sufera de deficit de fier.
 In cazul parului uscat, unghiilor bolnave, fragile.In cazul stomatitelor, dureri ale limbii, deglutitiei grele (problematice), in cazul eroziunii mucoasei gastrice.
 Pentru copii care au probleme la invatat, diseminare, pierderea poftei de de mancare, stagnarea cresterii inaltimii, imunitate slaba

CONTRAINDICATII: Nu se recomanda bolnavilor de boli infectioase.

MOD DE FOLOSIRE :
v O data cu folosirea Biofierului se recomanda a nu se folosi ceai,cafea,lapte, timp de 1-1,5 ore.
v Ingerarea Biofierului se face dupa masa, cu 0,5 -1 pahar de apa calduta, cruda, curata cu pH 7,0-7,4
v In cazul anemiei feriprive, controlul sangelui la fierul din ser se face dupa 2,5-3 luni dupa terminarea folosirii preparatului Biofier.
v Copiilor dupa 7 ani - cate o capsula de doua ori/zi
v Adultilor - cate o capsula - 2-3 ori/zi
v Femeilor gravide si mamelor care alapteaza - cate o capsula 2-3 ori/zi
FORMA DE PREZENTARE : 60 capsule/cutie

ALTE PREPARATE:

ASCOFER 33 mg gélule GERDA 
ERYTHROTON Comprimate (nu se mai comercializeaza) LIPHA SANTE
FER UCB solutie buvabila fiole UCB PHARMA
FERO-GRAD VITAMINE C 500 comprimate ABBOTT FRANCE
FUMAFER 33 mg/1 g pudra uz oral SANOFI PHARMA
FUMAFER 66 mg comprimate SANOFI PHARMA
GLUCOFER comprimés (arrêt de commercialisation) LYOCENTRE
HELIOFER 10 % sirop (nu se mai comercializeaza) LYOCENTRE
INOFER comprimate AJC PHARMA
LOSFERON 80.5 mg comprimate efervescente (nu se mai comercializeaza) BESINS-ISCOVESCO
LYSIFER drajeuri (nu se mai comercializeaza) JACQUES LOGEAIS
PEPTO-FER DU DOCTEUR JAILLET solutie buvabila (nu se mai comercializeaza) MONIN CHANTEAUD
TOT'HEMA solutie buvabila INNOTHERA



BIBLIOGRAFIE:

http://www.inoan-press.com/san/noi/s58.html
AGENDA MEDICALA 2000
http://www.biam2.org/www/I_clt.html

Chakri Nadhem & Moise Bianca


Home